9.09.2014

Ipocrizia crestina. Studiu de caz.



Ipocrizia crestina. Studiu de caz.

Cu totii am auzit de "Ice Bucket Challenge". Fie ca o consideram o prostie, fie ca o consideram o chestie benefica, "Ice Bucket Challenge" este interesanta fiindca permite o comparatie cu conceptul de milostenie crestina.

Intai sa va plictisesc cu niste chestii teoretice:
In drept (dar cu aplicare in orice domeniu social), atunci cand vorbim despre un act juridic (contract, oferta, fapt juridic) se pune problema scopului acelui act. De ce persoana care incheie un contract, a dorit incheierea respectivului contract?
Scopul actului este fundamentul psihologic interior pentru care persoana realizeaza un anume act.
Mai departe, teoreticienii dreptului au stabilit ca exista DOUA scopuri. Scopul IMEDIAT si scopul MEDIAT. Scopul imediat este obtinerea unor drepturi din incheierea unui anume act, iar scopul mediat este valorificarea intr-un anume mod a drepturilor obtinute.
De exemplu, persoana care imprumuta bani de la banca are ca scop imediat obtinerea unei sume de bani, iar ca scop mediat achizitionarea unui apartament.
Daca vorbim despre donatie, definitoriu pentru acest act este ca scopul mediat NU exista pentru donator (cel care da). Donatorul efectueaza donatia avand doar scopul imediat de a-l ajuta pe donatar (cel care primeste).
Daca donatorul are si un alt scop pentru care face donatia, atunci putem spune ca suntem in prezenta altui act. Imprumut, sponzorizare, schimb, etc. Suntem in prezenta unei afaceri.

Revenind la "Ice Bucket Challenge", e clar ca aici nu suntem in prezenta unei donatii. Oamenii ofereau bani pentru trei minute de faima pe Youtube. Suntem in prezenta scpului imediat (ajutorarea), dar si in prezenta scopului mediat (notorietatea).
Acest tip de comportament este demonizat in articolul <<
Milostenia nu se trâmbiţează, nu se „cool-izează”!>>, 
avand drept autor pe popicul Tanasescu, un habotnic semidoct (ceea ce e o lauda la adresa habotnicilor) care scrie pe blogul Adevarul. Dupa ce infiereaza cu manie proletara "Ice Bucket Challenge", parintele trambiteaza ca "N-am văzut pe nimeni să aducă în discuţie aspectul mântuitor al donaţiei".
Popicule, intre aspectul mantuitor si filmarea galetii cu gheata, in esenta NU e nicio diferenta.
Daca donezi ca sa te mantuiesti, faci o afacere. Avem scop imediat (ajutorarea), dar avem si scop mediat (accesul in paradis). Donatia crestina nu este altceva decat o afacere cu dumnezeul crestin.
Diferenta dintre ala cu galeata si crestinul care doneaza ca sa mai acumuleze niste puncte cu al-de-sus, sta intr-un singur detaliu: recompensa aluia cu galeata (notorietatea) este "mai putin" iluzorie decat recompensa crestinului care asteapta raiul.

No comments:

Post a Comment