9.12.2014

Religia noastra cea de toate zilele - 1.Introducere



"Cand politica si religia calatoresc in aceeaşi caruţa, pasagerii cred că nimic nu le poate sta în cale. Atitudinea lor devine nesabuita, iar viteza creste din ce in ce mai mult. Pasagerii ignora sa se mai gandeasca la obstacole si uita ca prapastia nu se iveste omului aflat in goana oarba, decat atunci cand e  prea tarziu." - Frank Herbert, Dune

In ultima perioada remarc ca se inmultesc articolele cu privire la aceasta "simbioza" dintre stat si religie. Mai precis intre statul roman si religia ortodoxa, reprezentata de Biserica Ortodoxa Romana. 
Astfel, am aflat ca marea majoritate a candidatilor la presedentia Romaniei sunt ortodocsi sau au alta denominatiune crestina.
Am aflat ca, desi guvernul se plange ca stam prost cu banii, din fondul de rezerva al tarii s-au dat niste pomeni catre doua manastiri si un centru eparhial. (http://www.gandul.info/stiri/guvernul-da-din-fondul-de-rezerva-2-milioane-de-lei-pentru-manastirea-nicula-unde-ponta-a-sarbatorit-sfanta-maria-13170716). Am citit ca acelasi guvern, aloca din acelasi fond de rezerva inca 2 milioane lei pentru nu stiu ce alta manastire sau catedrala (http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/pomana-bor-guvernul-aloca-doua-milioane-lei-constructia-catedralei-sf-filofteia-curtea-arges-1_5411dee90d133766a80d39c4/index.html).
Zilele trecute am fost surprins sa citesc un articol in care o filiala a BOR a solicitat Primariei Botosani modificarea peisajului urbanistic, fiindca respectivul peisaj promova simboluri homosexuale. Ce simbol homosexual a putut deranja intr-atat de tare sfintele si stimatele fete bisericesti? O umbreluta colorata in culorile curcubeului. Absurdul situatiei abia acum incepe: Primaria Botosani s-a conformat si a inlocuit umbrelutele buclucase cu unele mai pioase si care aduc aminte doar de indatoririle omului fata de dumnezeu. Ateu fiind, imi vine sa imi fac cruce. Crucea masii! Stirea o gasiti aici: http://stirileprotv.ro/stiri/social/biserica-infiereaza-umbrelutele-colorate-din-botosani-motivul-incredibil-pentru-care-preotii-au-cerut-sa-fie-schimbate.html. Nici nu vreau sa comentez solicitarea aceleasi sucursale BOR prin care se cerea schimbarea covoarelor din institutia primariei, fiindca acestea contin desenul crucii (masii) si calca oamenii pe cruce.

Aceste exemple sunt graitoare pentru mediul social in care traim, fiindca, desi se pot gasi explicatii facile pentru asemenea intamplari (suntem in campanie electorala, iar pomenile electorale sunt o arma foarte puternica in Romania, sau cele petrecute in Botosani sunt doar rodul prostiei), insasi aceste explicatii sunt posibile datorita unei mentalitati stupide existente in Romania (dar nu numai), mentalitatea care confunda morala cu religia, legea cu porunca, iubirea cu crestinismul si adevarul cu autoritatea.

De ce pomenile electorale s-au adresat unor lacasuri de cult? De ce nu s-au dat acei bani catre un trust de presa care sa promoveze interesele lui Ponta? De ce nu s-au dat banii catre Unicef?
De ce oricine aflat la conducerea acestei tari se ploconeste in fata BOR, indiferent de culoare politica?
De ce nimeni deintre oponenti nu a avut curajul sa ii spuna lui Ponta ca, atunci cand vorbim de afacerile statului, religia sa este la fel de importanta ca numarul de la chiloti?

De ce institutiile statului stau in pozitie de drepti fata de cele religioase?
De ce ANAF-ul si ITM-ul ocolesc afacerile BOR?

De ce? Fiindca Romania ar putea foarte bine sa se numeasca Bor-ania. Fiindca in Romania, notiuni precum laic sau secular sunt privite ca sinonime ale lui "diavolesc". Fiindca in Romania, BOR este cel mai mare partid, cu cei mai loiali membri. Fiindca romanul s-a obisnuit sa considere rugaciunea drept ceva real care are relevanta. Fiindca acest neam prost, corupt, hot, lenes si orgolios crede ca pupatul unor moaste il va scuti de munca, de spalatul pe maini sau de mersul la medic.

Aceasta trainica legatura intre stat si religie nu poate trai fara complicitatea populatiei acestei tari. Iar romanul este un complice fidel acestei prostii. Este un complice, in conditiile in care este si victima. Imaginati-va cum ar fi sa ajutati hotul sa care televizorul furat chiar din casa voastra. Asta face romanul. Desi mai sus m-am referit la biserica ortodoxa, acelasi lucru e valabil cu privire la toate bisericile, fiindca orice biserica este o eroare sociala din doua motive: 1. Propovaduieste o religie care este cel mai bine definita drept "moartea ratiunii" si 2. Are drept scop tampirea populatiei in scopul prozelitismului.


Voi vorbi in articolele urmatoare despre influenta urat mirositoare a religiei in diverse domenii sociale (politic, educatie, economie, stiinte, etc), incercand o comparatie cu alte state unde religia este doar o compnenta minora a vietii socio-politice.

In incheiere, dar si ca punct de pornire pentru urmatorul articol, va prezint viziunea Wikipedia cu privire la populatiile religioase (link), iar potrivit Wikipedia, in clasamentul tarilor majoritar crestine, Romania ocupa un onorant loc 4, fiind devansata de Vatican (populatie integral clericala), Samoa (200 de mii de locuitori) si Insulele Pitcairn (in jur de 60 de locuitori). Daca eram mai inspirati si mai evlaviosi, cred ca puteam ocupa un loc pe podium.
"Problema" este ca potrivit ultimului recensamant, populatia crestina are acum o pondere de "doar" 98%, in timp ce 0,2% sunt atei (sursa:Ziarul Financiar). Ce facem oameni buni, ii lasam pe pitcairnezii aia sa se departeze de noi? Hai la rugaciune!

No comments:

Post a Comment